Bucureşti, 22 februarie 2010În cadrul Dosarului 30662/3/2009 (ordonanţa preşedenţială) de pe rolul Tribunalului Bucureşti, reprezentanţii AIMR, Trilulilu şi Hostway au semnat în data de 27.01.2010 un contract de tranzacţie prin care Trilulilu îşi asumă responsabilitatea de a implementa măsurile tehnice solicitate prin acţiune, asigurând astfel o utilizare licită a produselor audio-video ce aparţin caselor de muzică, membri AIMR.

Prin această măsură tehnică de protecţie (de amprentare digitală a conţinutului – “fingerprinting”) Trilulilu va putea filtra informaţia de pe propriul site şi astfel se vor putea identifica fonogramele şi videogramele din repertoriul membrilor AIMR. Acest lucru va permite producătorilor să sesizeze reproducerile neautorizate, şi cu ajutorul tehnologiei va fi interzis sau restricţionat accesul publicului asupra acelor reproduceri atunci când e cazul. Totodată această tehnologie va oferi caselor de discuri posibilitatea să monetizeze conţinutul de pe siteul www.trilulilu.ro.

Instituirea acestor măsuri tehnice răspunde modalităţilor de transmitere a informaţiei pe internet şi poate preveni eficient formele de piraterie (reproducerea şi publicarea neautorizată a produselor purtătoare de drepturi de autor) existente pe platformele digitale. Programul de implementare a acestor măsuri va fi definitivat până la data de 30.06.2010.

Trilulilu s-a angajat să încheie contracte de licenţă cu toţi membrii AIMR pentru utilizarea fonogramelor şi videogramelor din repertoriul acestora pe site-ul www.trilulilu.ro, având în acest moment semnate astfel de contracte cu o parte din casele de discuri.
Prin acţiunile sale, AIMR doreşte să atragă atenţia providerilor de site-uri şi platforme care permit punerea la dispoziţia publicului de produse protejate prin legea dreptului de autor, să scoată din pasivitate şi să responsabilizeze aceşti provideri în contextul în care aceştia exploatează sub o formă sau alta acest conţinut.

„Pentru unii instituirea măsurilor tehnice de protecţie părea imposibilă ca şi concepţie, încadrare juridică sau formă coercitivă a providerului de a asigura protecţia creaţiei intelectuale, însă pentru părţile implicate în proces a reprezentat premisa condiţiilor de licenţiere pentru utilizarea pe internet a produselor caselor de muzică din România şi din străinătate. Nu poţi vorbi de modele de business privind exploatarea muzicii online fără a se asigura forme de protecţie eficientă a muzicii pe internet”. Cazul “Trilulilu” sper să fie unul cu final fericit, care să inspire şi alţi provideri pentru a-şi proteja şi dezvolta afacerile specifice societăţii informaţionale”, a declarat George Cracea, avocatul care a reprezentat AIMR în acest proces.

“Suntem foarte fericiţi că ne-am adus contribuţia la o premieră în ceea ce priveşte drepturile de autor în domeniul internet-ului în România şi totodată în susţinerea demersurilor anti-piraterie ale AIMR. Tranzacţia semnată a reprezentat pentru noi unul dintre obiectivele cheie pentru 2010 şi ne va permite, atât noua, cât şi membrilor AIMR, o maximizare a potenţialului economic al site-ului nostru. Există aşadar o situaţie „win-win” pentru toate părţile implicate.” a declarat Sergiu Biriş, Directorul General al Trilulilu.

“Respectarea drepturilor de autor este o prioritate pentru noi, având în vedere că distribuţia de conţinut audio/video online este în continuă creştere şi vrem să capitalizăm acest trend ascendent. De aceea, vom asigura tot ce este necesar din punct de vedere tehnic pentru a facilita colaborarea dintre Trilulilu şi AIMR. În final, este vorba de o situaţie în care toate părţile implicate au de câştigat. Artiştii şi casele de producţie câştigă un nou canal de distribuţie, utilizatorul final beneficiază de divertisment gratuit şi de bună calitate, iar Trilulilu devine cel mai mare canal online de distribuţie audio/video legală. Ne bucurăm că avem ocazia să oferim soluţia tehnică aflată la bază acestei dezvoltări.” declară Flaviu Rădulescu, Director General Hostway România.

Acţiuni în instanţă:
În iulie 2009 AIMR a chemat în judecată Trilulilu pentru încălcarea drepturilor de autor (utilizarea neautorizată a fonogramelor şi videogramelor prin intermediul siteului www.trilulilu.ro) solicitând acordarea de daune, interzicerea utilizării fonogramelor şi videogramelor din repertoriul membrilor AIMR şi instituirea măsurilor tehnice de protecţie prin amprentare digitală. Acestea fac obiectul dosarului 30660/3/2009 pe rolul Secţiei V a Tribunalului Bucureşti, numită “cauză de fond”.

A doua acţiune împotriva Trilulilu a fost o ordonanţă preşedenţială (dosar nr 30662/3/2009 2009 tot pe rolul Secţiei V a Tribunalului Bucureşti) prin care se solicita de urgenţă blocarea punerii la dispoziţia publicului a fonogramelor şi videogramelor din repertoriul membrilor AIMR, şi  de asemenea asigurarea probelor în sistem informatic şi efectuarea unei expertize tehnico-ştiinţifice în acest sens.
Prin contractul de tranzacţie dintre AIMR, Trilulilu SA şi Hostway România s-a suspendat cauza de fond şi s-a soluţionat ordonanţa preşedenţială.

AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care generează prejudicii industriei muzicale din România şi acţionarea în scopul sancţionării persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. În acest sens, AIMR reprezintă interesele şi drepturile principalelor case de producţie muzicală din România şi din străinătate.

Trilulilu este cea mai mare comunitate on-line din România, unde vizitatorii pot urmări şi contribui cu clipuri video, audio şi imagini. Trilulilu a fost lansat în ianuarie 2007, fiind în prezent unul dintre cele mai vizitate site-uri româneşti cu peste 2.6 milioane de vizitatori unici lunar.

Hostway este una dintre cele mai mari societăţi de hosting la nivel global, fiind prezentă în 13 ţări cu 15 data centere, 17 centre operaţionale şi peste 700 angajaţi. Serviciile Hostway includ înregistrare de nume de domenii, web hosting, colocare, servere dedicate, hosting SaaS şi deservesc mai mult de 1.4 milioane de website-uri şi peste 2 milioane de clienţi din întreagă lume.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
AIMR – Asociaţia Industriei Muzicale din România
Trilulilu.ro
Sergiu Biriş – Crocodilu’ Şef
E-mail: sergiu[punct]biris[at]trilulilu[punct]ro
www.trilulilu.ro
Alina Crancãu – Crocodila de PR
E-mail: alina[punct]crancau[at]trilulilu[punct]ro
www.trilulilu.ro
HOSTWAY
Ioana Hreninciuc – Marketing Manager
E-mail: ioana[punct]hreninciuc[at]hostway[punct]ro
www.hostway.ro