IAB Romania

Publicitatea targetata comportamental

Documentul Cadru (OBA Framework) a fost elaborat la nivel European in scopul Auto-reglementarii Publicitatii Targetate Comportamental (PTC)/ Online Behavioural Advertising (OBA) si a fost semnat, adoptat si implementat de principalele companii din domeniul online atat la nivel local cat si international. Acest document subliniaza bunele practici ce au ca scop sporirea transparentei si a controlului exercitat de consumatori.

Obligatiile prevazute de acest Document Cadru vizeaza sa creasca transparenta in cazul publicitatii targetate comportamental prezentate de terti (adica reclame livrate pe anumite website-uri de catre alte/terte parti).

Consumatorii vor beneficia de un control mai mare datorita unui numar de mecanisme noi:  toate reclamele pe baza de OBA vor contine un simbol care sa semnaleze consumatorilor ca se foloseşte targetarea comportamentala. Cand utilizatorul va da clic pe simbol, acesta va fi directionat catre un website dedicat  www.youronlinechoices.eu/ro, care pune la dispozitie informatii suplimentare cu privire la OBA, precum si posibilitatea gestionarii preferintelor in materie de date, inclusiv posibilitatea de a inchide OBA prin doar cateva clicuri. Principala realizare practica a acestui Document Cadru este ca ofera utilizatorilor transparenta totala si control, fara a le limita experienta de navigare pe Internet.

Principiile Documentului Cadru OBA prevad:

– educarea consumatorilor şi a companiilor cu privire la OBA, in general, si la Documentul Cadru OBA;
– transparenta cu privire la colectarea datelor si la practicile de utilizare asociate cu OBA, prin notificarea clara, inteligibila si evidenta a consumatorilor, realizata prin multiple mecanisme;
– controlul consumatorilor asupra OBA;
– securitatea adecvata a datelor si retinerea limitata a datelor colectate si utilizate in scopuri de OBA;
– limitarea crearii de segmente care sa vizeze in mod deosebit copiii;
– limitarea colectarii de date sensibile cu caracter personal in scopul utilizarii pentru OBA;
– mecanisme de conformitate si control care sa asigure eficacitatea Documentului Cadru OBA, inclusiv sigiliul care va fi acordat companiilor care respecta obligatiile prevazute de acest cadru si care arata celorlalte companii ca purtatorul sigiliului adera la obligatiile prevazute de Documentul Cadrul OBA, a fost verificat si considerat conform.

Documentele integrale pot fi descarcate de aici:

Bune Practici si recomandari privind OBA – Engl

Documentul Cadru IAB Europe OBA FMK_Ro_ Final