București, 25 Ianuarie 2016

IAB România și Project Agora, cu sprijinul Quantix Marketing Consulting și PageFair, au derulat un studiu amplu în urma căruia a rezultat că procentul exact al utilizatorilor de programe de tip adblock, pe principalele site-uri locale, este de 13,9% din totalul vizitatorilor.

Studiul a fost derulat în perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016, pe 80 dintre site-urile cu cel mai mare trafic din România (conform SATI),  coordonate la nivel de conținut și/sau publicitate de 7 dintre principalii publisheri sau regii online din România, membri ai IAB România.

Site-urile pe care se înregistrează cel mai mare procent de utilizare de adblockere sunt din categoriile Sport (21,8% dintre vizitatori au adblocker instalat), Programe și ghiduri (19,9%), Știri generale (18,2%) și Economic & financiar (16,4%). La polul opus, categoriile Hobby & Familie și Copii înregistrează cel mai mic procent de vizitatori cu adblocker instalat (7,2%)

Faptul că un browser din șapte are blocat accesul la reclame reprezintă un avertisment pe care utilizatorii îl adresează întregii industrii de publicitate online din România. Studiul ne arată că aceștia nu refuză aprioric publicitatea, ci, dimpotrivă, o găsesc utilă, însă utilitatea ei este strâns legata de context, refuzând formatele intruzive, care îngreunează accesul la conținut.

Soluțiile ar fi o mai buna targetare a utilizatorilor folosind date de calitate pentru a adresa mesajul potrivit, persoanei potrivite, la momentul potrivit, precum și native ads, însă și formate creative de calitate, cu grad de intruzivitate cât mai redus, precum cele prevazute de standardele IAB”, spune Adrian Moțîrlichie, Business Development Director Project Agora / Tailwind EMEA si coordonator al proiectului.

Rezultatele acestui studiu scot în evidență nevoia industriei pentru o mai mare responsabilitate față de interacțiunea utilizatorului cu publicitatea online, spun și reprezentanții IAB România.

Față de multe alte țări, in care procentul de utilizatori care folosesc adblockere a ajuns, conform altor studii, la cifre de câteva zeci de procente, în România suntem într-o poziție privilegiată, însă de aceea trebuie să facem tot posibilul pentru a ține acest procent sub control.

Nu doar publisherii, ci întreg ecosistemul digital trebuie sa acorde o mai mare importanță experienței de brand și modului în care publicitatea este percepută de utilizator, pentru a încetini sau chiar opri creșterea acestui procent, iar ultimele actiuni ale IAB România pe aceasta temă, precum Decalogul Digital, sunt un bun punct de plecare pentru îmbunătățirea relatiei cu utilizatorii români de internet, a declarat Ionuț Oprea, președinte IAB România.

Aceste informații sunt datele preliminare reieșite dintr-un studiu mai amplu, care a urmărit și comportamentul utilizatorilor de internet care folosesc un adblocker, precum și  atitudinea acestora față de publicitate, adblocking în general, față de elemente specifice și intenția / deschiderea față de accesarea de conținut plătit.

Inițiativa IAB România și Project Agora încearcă sa definească și care sunt principalele motive de folosire a mijloacelor de adblocking pentru a lucra alături de întreaga industrie la îmbunătățirea publicității online în Romania.

Varianta completa a studiului, care cuprinde o analiză aprofundată a datelor rezultate precum si motivele reale pentru care utilizatorii au instalat un program de blocare a publicitatii online, urmează să fie disponibila în cursul lunii februarie.

Studiul are două componente. O măsurare tehnică a numărului de browsere care au instalate aplicații de adblocking. Această abordare folosește tag-uri PageFair implementate în fiecare pagină a fiecărui site măsurat. Au fost măsurate doar versiunile de desktop ale site-urilor, versiunile de mobile fiind afectate doar marginal de adblockere (sub 3%, din datele PageFair).

A doua componentă a studiului constă într-un sondaj cu utilizatorii de Internet, realizat prin culegere online, pe bază de chestionar structurat. Scopul principal este explorarea motivelor pentru care utilizatorii apelează la adblockere. Volumul eșantionului este de 1.300 de respondenți, reprezentativ pentru populația online a mediului Internet românesc. Marja de eroare la nivelul întregului eșantion este +/- 2.6%, pentru un nivel de încredere de 95%

 

Despre IAB Romania

IAB România (Interactive Advertising Bureau România) este asociația industriei de marketing și publicitate interactivă din Romania și membru fondator al rețelei IAB Europe (www.iabeurope.eu), in 2008. Fondată în 2006, reunește în prezent principalele agenții de publicitate, regii de media, publisheri autohtoni și companii prestatoare de servicii dedicate industriei de publicitate interactivă – online, mobile și alte canale interactive.

IAB România este o asociație profesională, fără scop lucrativ, neguvernamentală, apolitică și autonomă, care are ca scop să protejeze și sa promoveze interesele profesionale și investitiile realizate pe piața de publicitate interactivă din România, să elaboreze standarde ale industriei, să creeze și să întrețină un cadru optim pentru autoreglementare și să coordoneze eforturi de industrie pentru creșterea acestei piețe.

 

Despre Project Agora

Project Agora este cel mai mare marketplace de publicitate pentru publisherii online din Europa Centrală și de Est precum și din zona MENA, dezvoltat și implementat de către Tailwind EMEA în Grecia, România, Ungaria și Emiratele Arabe Unite, în parteneriat cu AppNexus și peste 50 dintre cei mai importanți publisheri din regiune.

 

Despre Quantix Research

Quantix Marketing Consulting este o companie specializata in consultanta de marketing și cercetarea pietei, cu larga expertiza pe studii in domeniul telecomunicatiilor.

 

Despre PageFair

PageFair este un start-up internațional cu sediul în Dublin, Irlanda, a cărui platformă este folosită de sute de publisheri pentru a măsura costul adblocking-ului și a oferi soluții non-intruzive de publicitate.