Aproape toate articolele din anul 2o18 care tratau problematica trendurilor din domeniul marketingului au prevestit un viitor strălucit pentru marketingul video și a conținuturilor de tip video. Acum, spre sfârșit de an, am analizat în ce măsură s-au adeverit aceste previziuni în baza datelor din online și social media, dar am analizat și un exemplu recent, feedback-urile legate de referendum.
Soluțiile de social listening ale Neticle au prelucrat date din ultimul semestru (aprilie-septembrie 2018) adunate din conținutul de pe web – articole, bloguri, comentarii Facebook și Youtube, comentarii la articole și pe forumuri, care au formulat opinii sau știri legate de campaniile video sau campanii de marketing. Analizând aceste date în baza conotației lor pozitive, negative sau neutre, putem concluziona care este avantajul campaniilor de tip video, dar și aspectele lor mai putin favorabile din punctul de vedere al utilizatorilor de internet.
Campaniile video generează mai degrabă reacții, decât apariții media
În ultimele 6 luni au apărut 608 menționări relevante pe web, ceea ce nu poate fi considerat un număr deosebit de ridicat. De aici se vede că video-urile, ca instrumente de marketing, pot fi considerate un trend recent, ”imatur” în acest moment, însă unul ascendent.
Datele obținute prin social listening arată faptul că mențiunile în social media predomină față de articole, ceea ce nu este cea mai tipică distribuție în rândul tipurilor de conținut. Caracteristica videomarketingului, de a genera sentimente, creează mai mult interes și interacțiuni la consumatorii de social media, însă nu și un interes major din partea presei. Massmedia publică știri doar ocazional despre unele campanii video. De exemplu, campania video cea mai mediatizată, in perioada studiata, a fost o campanie a poliției din 21 iunie, care a generat apariția unei serii de articole in presa. Campania respectivă s-a axat pe avertizarea populației cu privire la hoții de buzunare de la concerte, mijloace de transport în comun, vizionări de meciuri în spații publice. O altă campanie intrată în vizorul social media a fost cea din 3 septembrie, care a prezentat intenția Ministerului Turismului de a realiza un video de promovare turistică.
Presa a fost interesată în special de campania video de prevenire a poliției și de cea privind intenția de realizare a unui film de promovare turistică (sursa: Neticle.ro)
Copii referendumului nu a indignat consumatorii
Ecoul de pe web al exemplului de mai sus a fost un video recent care a stârnit o serie de reacții intense, videoul realizat de agenția de publicitate Papaya: Copii referendumului – creat in perioada premergatoare Referendumului pentru definirea familiei, video care s-a inspirat din serialul cunoscut Povestea servitoarei pentru această campanie. Imaginea dictatorială a societății prezentată în serial este asociată cu societatea românească care ar putea deveni realitate in cazul in care Referendumul ar fi fost validat. Videoul a fost creat cu scopul boicotării referendumului. În săptămâna analizată, de la apariția filmului până la data referendumului acesta a fost menționat de 361 de ori. În presă au apărut știri legate de demararea campaniei sau au prezentat reacții de revoltă ale politicienilor. Aceștia au fost cel mai nemulțumiți de folosirea unor copii pentru scopul campaniei, precum și de atmosfera ”satanistă” a videoului.
Utilzatorii de internet au reacționat în număr foarte mare la acest video în social media, în special pe Facebook, folosind eticheta de ”satanist” cu privire la politicieni și referendum în sine. Acest lucru este reflectat pe harta menționărilor de mai jos.
Cele mai des menționate subiecte și relațiile dintre acestea legate de campania video „Copii referendumului” (sursa: Neticle.ro)
În mod firesc, au existat și persoane care nu au apreciat videoul, însă majoritatea au considerat ideea ca fiind una genială.
Agenția Papaya și subiectele legate de acesta în funcție de aprecierea acestora (Sursa: Neticle.ro)
Harta subiectelor legate de Papaya Advertising, realizatorul videoului arată de asemenea faptul că videoul în sine și conținutul acestuia nu a stârnit relații puternic negative în rândul utilizatorilor de internet. Pe graficul care prezintă aprecierea subiectelor legate de agenție se poate observa că videoul în sine, subiectele reclamă și agenție nu se situează în sfera negativă, sau doar într-o măsură redusă, iar cele mai multe menționări negative se referă la referendum și copii, deoarece în presă mulți politicieni au declarat că vor solicita expertiză legată de utilizarea unor minori în campanie.
Acest material a fost scris in parteneriat cu Neticle, folosind instrumente de social listening specifice. Mai multe informatii aici.
Un articol interesant!