Februarie 2022
Consiliul Român pentru Publicitate, organism de autoreglementare a publicității din România, a lansat primul instrument de validare a comportamentului etic in publicitate: Marca Etica (ME). ME este un sigiliu care atestă respectarea principiilor etice si a bunelor practici in comunicarea comerciala, de către anunțătorii din România.

In acest mod, RAC isi propune sa protejeze și să educe în același timp consumatorii si publicul din Romania, prin validarea unei conduite publicitare oneste, transparente si decente si prin promovarea bunelor practici în comunicarea brandurilor.

Prin utilizarea Marcii Etice, se confirmă de catre experții din industrie faptul că respectiva comunicare comercială este în acord cu prevederile şi în spiritul Codului de Practică pentru Publicitate al RAC ; Marca Etica se atribuie la solicitarea companiilor-anuntator si pentru a fi obtinuta, se vor parcurge cativa pasi importanti in procesul de validare si certificare

Marca Etica va beneficia de o campanie de promovare atat in randul membrilor RAC, cat si al intregii industrii de publicitate si al publicului larg, prin difuzarea unui Spot de prezentare, aprobat de CNA, care va fi preluat de televiziuni in regim de campanie de interes public. Pe langa acest canal de promovare, RAC a pregatit si un material explicativ dedicat Marcii Etice pe siteul rac.ro, vizibil la acest link, pentru a-i creste vizibilitatea si a stimula cererea din partea cat mai multor companii-anuntator.


Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) este singurul organism de autoreglementare a publicității, constituit în scopul promovării unei publicități etice, legale, decente și oneste în România. Fondat în 1999 si membru al asociațiilor internaționale European Advertising Standards Alliance (EASA), si International Council for Ad Selfregulation (ICAS) RAC reprezintă astăzi peste 90% din piața de publicitate națională, prin cei 82 de membri: companii din mediul privat, agenții de publicitate, radiodifuzori sau asociații profesionale din domeniu.

Persoane de contact:
Laura Frunzeti
laura.frunzeti@rac.ro
Marca-etica.rac.ro